Column

Vanaf zomer 2016 is er een column op de website van Redichem. Ongeveer twee maal per maand een nieuwe. 

Een goede ondergrond om op te spelen is belangrijk. Ook moet schoeisel en kleding lekker zitten om zo optimaal mogelijk te kunnen presteren. Echter, de kwaliteit van de bal waarmee gespeeld wordt, is ook van groot belang.

Iedere voetballer kent dat gevoel van een te harde, te zachte of bevroren bal als je deze schiet. Of van die loszittende flappen aan de zijkant. Kwaliteitsarme voetballen die je bij de Zeeman of Scapino kan kopen. Vreselijk.

Als ik aan een merk voetbal denk, dan denk ik direct aan het merk ‘Derbystar’. De Derbystar is bekend binnen Nederland, in de Eredivisie is het de standaard wedstrijdbal.

Zelf sta ik achter het doel in GelreDome. Tijdens wedstrijden gebeurt het soms dat een doelpunt valt uit het feit dat de bal zwabberend richting het doel gaat, de keeper deze niet goed kan verwerken en de gelukkige schutter hiervan profiteert. Dit is geen reden om het waardeloze seizoen van keeper Remko Pasveer te verdedigen hoor! Echter kan ik mij voorstellen dat je niet op zo'n zwabberbal zit te wachten als keeper als je zelfvertrouwen toch al niet optimaal is.

Vroeger zat er een veter in de bal, tegenwoordig is het materiaal aan de buitenkant van plastic. Derbystar doet hier helaas ook aan mee. Een plastic zwabberbal is tegenwoordig gemeengoed geworden op de voetbalvelden, net zoals dat de buitenkant foeilelijk gemaakt is met vreemd kleurgebruik en aparte tekeningen erop.

‘Voetbal is een simpel spelletje, maar simpel voetballen is het moeilijkste wat er is’ zei Johan Cruijff ooit. Hetzelfde geldt voor een voetbal: hou het nou simpel en goed, want met een simpele en goede voetbal is het nog altijd de artiest die bepaalt dat het een fraaie actie of doelpunt is, niet een gelukkige zwabberbal.

Damesvoetbal is in Nederland de snelst groeiende sport. Dit komt mede door het succes van de Oranje Leeuwinnen. Het gewonnen EK afgelopen jaar in eigen land heeft hier zeker aan bijgedragen. Meisjes zagen op dat EK o.a. Lieke Martens excelleren. Martens is op dit moment zelfs de beste voetbalster van de wereld

In de loop der jaren is de toename van blauwe stoeltjes in GelreDome toegenomen in plaats van bedekking van een persoon. Sinds een paar jaar zijn er meer clubs in Nederland die hier last van hebben.

Schoonheid en bekoorlijkheid zijn vergankelijke zaken. Terwijl de tijd doortikt worden plooien in je gezicht steeds meer zichtbaarder. Haar valt uit of krijgt een grijze kleur. Niets tegen te doen, tijd kun je niet stilzetten, laat staan terugdraaien.

Onze Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond alias de K.N.V.B. is de laatste tijd veel negatief in het nieuws. Het valt niet te ontkennen, ik ben geen fan van dat enge clubje bobo's in de Zeister bossen. Natuurlijk doet de bond ook goede dingen voor het Nederlands voetbal, maar de laatste jaren is het kommer en kwel. De term 'Pruts en Klungel' gebruik ik graag als onze bond tijdens een voetbalgesprek ter sprake komt.

Afgelopen week zag ik een geweldige reportage voorbij komen. In Duitsland hadden ze een concept bedacht om fanatieke clubsupporters de kans te geven om van club te ruilen met daaraan vastzittend een bonus van 200.000 euro. Onder het motto "spelers transfereren voor miljoenen van club, waarom een supporter niet?" kregen zij deze aanbieding.

Italië was dit jaar de bestemming van onze vakantie, in een plaatsje schurkend tegen de Adriatische zee aan. Weken van te voren heb ik al veel wazige websites afgestruind om te kijken of wellicht de in de buurt liggende profclubs iets van een oefenpartijtje zouden spelen. Helaas, op de websites van Ravenna Calcio, SPAL 2013 en Bologna F.C. 1909 is niets te vinden. Balen, maar de Italiaanse competitie begint pas in het weekend dat wij net vertrekken en het netjes bijhouden van een website is nou niet een punctualiteit waaraan Italianen zich strikt houden.

De termen die in het voetbal gebruikt worden zijn soms erg bijzonder voor een buitenstaander om aan te horen. Bargoens is de taal van de straatcriminelen, voetbaljargon voor ons voetballiefhebbers.

Het einde van het seizoen is nu daar. Tijd voor andere dingen die erbij ingeschoten zijn omdat je twee keer per week in de avond trainen moest en op zaterdag deze opgedane trainingservaring in de praktijk probeerde te brengen. Misschien merkte je tijdens het seizoen dat je lichaam zich steeds beter ontwikkelde en dat je conditie door al die uren van trainen met paardensprongen vooruit ging.